Tutorial: SketchUp hulplijnen (guides)

Ik gebruik SketchUp al jaren. Sinds enige tijd geef ik zelfs SketchUp les. Toch ben ik erin geslaagd een zeer handige functie jarenlang over het hoofd te zien: hulplijnen. Toen ik een tijdje geleden aan een vriend vroeg of hij de cursus die ik zelf schreef wilde nalezen, wees hij me daar dan ook op. Sindsdien kan ik niet meer zonder. Vandaar deze tutorial over het aanmaken van hulplijnen in SketchUp.

grid-guides

1. Wat zijn hulplijnen? Wat kan je er mee doen?

Hulplijnen zijn een ideaal hulpmiddel om zaken uit te lijnen, je kan ze als grid of als onderlegger te gebruiken, … Kortom: ze helpen je nóg nauwkeuriger te tekenen.

2. Hoe maak je hulplijnen aan?

Net als enkele andere gereedschappen in SketchUp (kopiëren, spiegelen, …) zitten hulplijnen “verborgen” achter een ander gereedschap. Je kan namelijk hulplijnen aanmaken met het TAPE MEASURE gereedschap. Dit gereedschap kent twee standen: meten en hulplijnen tekenen. Je wisselt tussen de twee standen door de CTRL toets op je toetsenbord in te drukken. De standaard-stand is de meet-stand. Wanneer je de CTRL toets indrukt, kom je in de hulplijn-stand (je kan dit zien aan het plusteken dat bij de muisaanwijzer verschijnt). Je kan 3 verschillende soorten hulplijnen tekenen:

 1. Oneindig lange hulplijnen: deze komen op een bestaande lijn -of evenwijdig met een bestaande lijn- te liggen. Je tekent ze als volgt:
  1. stap 1: gelijk waar op een lijn klikken
  2. stap 2: een tweede punt aanklikken: -op de bestaande lijn om een hulplijn op deze lijn te tekenen. -naast de bestaande lijn om een hulplijn evenwijdig met deze lijn te tekenen.(opmerking: klik niet achtereenvolgens op het begin- en eindpunt van een bestaande lijn, want in dat geval meet je de lengte van de lijn, en maak je dus geen hulplijn aan.)
 2. Hulppunten: deze komen in de ruimte te liggen, op een bepaalde afstand van een bestaand eindpunt.
  1. stap 1: op een eindpunt klikken
  2. stap 2: op een punt in de ruimte klikken. Het hulppunt komt op deze plek te liggen.
 3. Uitzondering: hulplijnen onder een bepaalde hoek. Deze worden niet met het TAPE MEASURE gereedschap, maar met het PROTRACTOR gereedschap aangemaakt. Bovendien moet je je met dit gereedschap niet op een bestaande lijn baseren (maar het kan uiteraard wel). Het volstaat om twee keer te klikken om een richting aan te geven, en een derde keer te klikken om de hoekverdraaiing van deze richting aan te geven. De hulplijn komt op de ingegeven hoek te liggen.

  tape-measure-protractor

3. Wat maakt hulplijnen speciaal?

Hulplijnen zijn onafhankelijk van je model. Het zijn geen lijnen of vlakken, maar bijzondere elementen. Hierdoor zullen lijnen of vlakken er nooit aan vastkleven (en effect gekend onder de naam “Sticky Geometry”). Bovendien is het mogelijk alle hulplijn tijdelijk te verbergen (via het menu: View > Guides) of om alle hulplijnen tegelijk met één commando te verwijderen (via het menu: Edit > Delete Guides).

4. Toch zijn hulplijnen ook gewoon…

Je kan ze dus met de gekende gereedschappen (ook op individuele basis) selecteren, verplaatsen, kopiëren, roteren, wissen, verbergen, … Je kan hun positie nauwkeurig bepalen door een exact waarde in te typen, …

5. Conclusie.

Je kan dit alles nog eens nalezen (in het Engels) op Google’s SketchUp Help site.