Sneden: het "Section-Cut Face" script

Dit is het laatste artikel in de “Sneden”-reeks. Om de leesbaarheid van een snede te vergroten, is het een goed idee om een visueel onderscheid te maken tussen zaken die doorgesneden worden, en zaken die niet doorgesneden worden. Standaard doet men dit door doorgesneden volumes zwart in te kleuren.

Farnsworth House

SketchUp kent deze mogelijkheid helaas niet. We kunnen gelukkig wel gebruik maken van een script dat deze taak op zich neemt: het “Section-Cut Face” script. Je vindt dit script hier (Ruby library depot - je moet dit script wel nog even in een tekstbestand plakken, en opslaan met een .rb extensie). Meer uitleg over het installeren van SketchUp-scripts vind je hier. We zullen het “Section-Cut Face” script gebruiken in een bestaand 3D model: het Farnsworth House van architect Ludwig Mies van der Rohe.

Section-Cut Face context

Zodra het “Section-Cut Face” script geïnstalleerd werd, kan je rechts-klikken op een bestaand snede, zodat er een context-menu verschijnt, met onderaan een verwijzing naar het script: “Add Section-Cut Face”. Hierop klikken opent een dialoogvenster:

Section-Cut Face dialoog

Eigenlijk hoeven we niets aan de instellingen te veranderen. Moest je dit wel willen doen, kan je volgende richtlijnen volgen:

  • De kleuren die je kan kiezen onder “Cut-Face” en “Cut-Edge” zullen het uitzicht van doorgesneden volumes bepalen: je bepaalt de vlakkleur en de randkleur.
  • Onder “Cut-Edge” kan je de lijndikte van de snede bepalen: 0 tot 20.
  • Cut Layer” geeft aan in welke laag de “inleg” van het doorgesneden volume geplaatst zal worden. Deze komt standaard in een nieuwe laag te staan, zodat je hem makkelijk zichtbaar of onzichtbaar kan maken.

Dit artikel is het derde deel in een 3-delige reeks over sneden:

  1. Sneden en plannen met het “Section Plane” gereedschap
  2. Het “Section Plane” gereedschap – deel 2: opties
  3. Sneden: het “Section-Cut Face” script