Sneden en plannen met het "Section Plane" gereedschap

Het aanmaken van sneden en plannen in SketchUp is super-eenvoudig. In dit artikel creëren we een snede in een bestaand 3D model: het Fisher House van architect Louis Kahn. Je kan een mooi, gedetailleerd model van deze woning downloaden via Google’s 3D Warehouse.

fisher house - louis kahn

Inleiding

Wat je op voorhand moet weten, is dat snedevlakken niets aan je model veranderen. Ze passen enkel aan wat zichtbaar is en wat niet. Wat voor een snedevlak ligt zal zichtbaar blijven, wat erachter ligt niet. Er zal dus nooit informatie verloren gaan. Je maakt snedevlakken aan met het “Section Plane” gereedschap. Dit gereedschap vind je op 2 plaatsen terug:

  • In het menu, onder Tools>Section Plane
  • In de gereedschapsbalk - de “Large Tool Set” (als deze niet zichtbaar is, kan je hem zichtbaar maken via View>Tool Palettes>Large Tool Set.)Icoon: section-plane

Werkwijze

  1. Het Section Plane gereedschap activeren. Zodra je dit doet, verschijnt er een snedevlak aan de muisaanwijzer.
  2. Als je de muis beweegt, zal het snedevlak meebewegen, en probeert het zich vast te zetten op het vlak waarboven de muisaanwijzer zich bevindt.
  3. Om het snedevlak in je model te plaatsen, klik je op een vlak naar keuze. (Een snedevlak kan op gelijk wel vlak neergezet worden: op een horizontaal vlak om een plan aan te maken, op een verticaal vlak om een snede aan te maken, en zelfs op een schuin vlak. In het voorbeeld plaats ik het snedevlak op een verticale vlak: een buitenmuur van het achterste bouwvolume.)
  4. Nadat je het snedevlak plaatste, kan je het verplaatsen met het verplaats gereedschap (de Move tool). Tijdens het verplaatsen krijg je feedback: de snede wordt constant bijgewerkt. Op die manier kan je makkelijk een interessante positie voor het snedevlak vinden.Tip: je kan snedevlakken ook kopiëren, roteren, …

section-plane-voor (Het snedevlak voordat het neergezet wordt.)

section-plane-na (Het snedevlak nadat het neergezet werd.)

Vervolg

In een volgend artikel komt het Section Plane gereedschap opnieuw aan bod. Dan bespreek ik alle opties van dit gereedschap en heb ik het over een plugin die het mogelijk maakt doorgesneden volumes in te kleuren… Hieronder alvast een voorsmaakje:

fisher-snede

Dit artikel is het eerste deel in een 3-delige reeks over sneden:

  1. Sneden en plannen met het “Section Plane” gereedschap
  2. Het “Section Plane” gereedschap – deel 2: opties
  3. Sneden: het “Section-Cut Face” script