SketchUp versus SketchUp Pro

Op deze webpagina kan je de verschillen tussen SketchUp (gratis te downloaden) en z’n $495 (€363) kostende Pro broertje bekijken. Het komt er uiteraard op neer dat de Pro versie meer te bieden heeft:

 • Om te beginnen heb je recht op technische ondersteuning (via email) als je de Pro versie aankoopt.
 • Verder kan je in de Pro versie (en dit is nieuw sinds versie 7) intelligente componenten (Dynamic Components) aanmaken. Let op: ik zeg aanmaken. Je kan reeds aangemaakte intelligente componenten wel gewoon gebruiken in de standaard SketchUp versie.
 • De Pro versie biedt ook meer exporteer mogelijkheden: je kan ermee exporteren naar AutoCAD (DWG bestanden), of naar andere 3D programma’s (3DS bestanden) - bijvoorbeeld om een model achteraf realistisch te renderen, …
 • Daarnaast bevat de Pro versie 2 extra gereedschappen die je niet terugvindt in de basis versie:
  • Layout: een gereedschap om professionele presentaties -gebaseerd op je SketchUp model- aan te maken: je kan je model ermee in een layout plaatsen; logo’s, afbeeldingen en tekst toevoegen, je kan ermee printen op groot formaat, een model op het volledig scherm presenteren, …
  • Style Builder. Styles doen je model op handgetekende schetsen lijken. Ze zijn beschikbaar in de basis versie, maar met behulp van Style Builder kan je zelf stijlen aanmaken: je kan bijvoorbeeld enkele lijnen die je zelf op papier zette inscannen en als basis gebruiken voor een eigen stijl.
 • Tenslotte kan je met de Pro versie rapporten aanmaken (XML bestanden of spreedsheats die de inhoud van je model beschrijven: groepen, componenten en hun eigenschappen).

Tot zover de vergelijking. Nu de vraag:

Is het de moeite om de Pro versie aan te schaffen?

Ik ben geneigd neen te antwoorden. Ik beschouw mezelf als professioneel gebruiker (ik ben architect en SketchUp lesgever), maar werk nog steeds met de basis versie, en heb al die tijd slechts één ding gemist: exporteren naar DWG. Ik werk namelijk liever met SketchUp dan met AutoCAD, en zou het daarom super vinden om een ontwerp volledig in SketchUp te kunnen ontwikkelen, om nadien de nodige plannen, snedes en gevels aan te maken, en te exporteren naar AutoCAD. Wat de andere verschillen betreft:

 • Ik heb geen nood aan ondersteuning. Op het internet vind ik een oplossing voor al mijn SketchUp problemen.
 • De intelligente componenten zien er veelbelovend uit, maar ik heb ze nog niet gebruikt, en ben dit voorlopig ook niet van plan.
 • Het is mogelijk om -dankzij een kleine omweg- 3D modellen naar andere courante 3D programma’s te exporteren, OOK zonder Pro versie. Dit wordt stap voor stap uitgelegd in dit artikel.
 • Layout lijkt me overbodig. Ik gebruik Adobe programma’s om te presenteren: Photoshop om SketchUp plaatjes bij te werken, InDesign om layouts aan te maken.
 • Style builder stijlen -en zelfs de stijlen in de basis versie- zijn mijn ding niet. Ik houd niet van digitale afbeeldingen die eruit zien alsof ze handgetekend, geschilderd, of wat dan ook zijn. Als je zo’n effect wil, gaat er niets boven het daadwerkelijk zelf tekenen of schilderen.

Conclusie: ik bedank voor SketchUp Pro. De enige echte meerwaarde -het exporteren naar DWG- is me geen $495 waard.