SketchUp les - Navigatie

Op SKUP zullen regelmatig SketchUp lessen/tutorials verschijnen. Vandaag deel 1: navigeren.

SketchUp is een 3D programma. Daarom is het van groot belang dat je op een vlotte manier leert bewegen in een 3D ruimte. SketchUp bevat hiervoor 3 essentiële gereedschappen (die je kan selecteren door op hun icoon in de gereedschapsbalk te klikken).

Gereedschappen

SketchUp navigatie

Het ORBIT gereedschap laat je toe om rond een object heen te draaien. Nadat je het ORBIT gereedschap selecteerde, gebruik je het door de linker muisknop ingedrukt te houden, en de muis van links naar rechts of van boven naar onder te bewegen. Het ZOOM gereedschap laat je toe op een object in en uit te zoomen (door het gereedschap te selecteren, de linker muisknop ingedrukt te houden - en de muis naar boven of beneden te bewegen). Het PAN gereedschap kan je gebruiken om je in de 3D ruimte naar links of rechts te bewegen, zonder te draaien. Je gebruikt het op dezelfde manier als het ORBIT gereedschap.

Sneller navigeren

Hoe eenvoudige bovenstaande gereedschappen ook mogen zijn, er bestaat een snellere en betere manier om te navigeren. Als je met een 3-knopsmuis werkt kan je alle navigatiegereedschappen activeren met de middelste muisknop (het scrollwiel).

muis3d

Het ORBIT gereedschap wordt geactiveerd door de middelste muisknop ingedrukt te houden en de muis van links naar rechts of van boven naar onder te bewegen. Het ZOOM gereedschap wordt geactiveerd door aan de middelste muisknop (het scrollwiel) te draaien. Naar boven draaien is inzoomen, naar onder uitzoomen. (Merk op dat SketchUp inzoomt op het element waarboven de muisaanwijzer zich bevindt). Het PAN gereedschap wordt geactiveerd door de middelste muisknop én de linker muisknop gelijktijdig ingedrukt te houden en de muis van links naar rechts of van boven naar onder te bewegen. (Als alternatief kan je ook de middelste muisknop én de SHIFT toets op je toetsenbord gelijktijdig ingedrukt houden). Deze manier van navigeren is sneller omdat je niet steeds van gereedschap hoeft te wisselen. Wanneer je bijvoorbeeld een lijn aan het tekenen bent kan je tussendoor navigeren zonder dat het tekenen beëindigd wordt. (Extra tip: dubbelklikken met de middelste muisknop centreert je tekening op het punt waar je dubbelklikt.)