Grafische Google-extra's: een Nederlandstalig SketchUp boek

Een tijdje geleden was ik in de Fnac, en zag ik het boek “Grafische Google-extra’s” liggen. Het gaat om een publicatie van Van Duuren Media, die €19,90 kost, en waarin 3 Google-programma’s aan bod komen: Google Earth, Google SketchUp en Picasa. Ik kocht het boek enkel omwille van het gedeelte over SketchUp. Dit deel zal ik dan ook kort bespreken, de andere delen heb ik zelf nog niet gelezen.

Grafische Google-extra's - cover

Wie het boek -net als ik- omwille van het SketchUp gedeelte koopt, komt ‘bedrogen’ uit. Het overgrote deel (een 70-tal pagina’s) gaat namelijk over Google Earth. SketchUp en Picasa komen in mindere maten aan bod (ongeveer 30 pagina’s per programma). In de 30 pagina’s die aan SketchUp gewijd zijn, slaagt de auteur (André van Woerkom) er echter wel in een vrij volledig overzicht te geven. Uiteraard is een werk van deze omvang geen compleet werk, maar wie snel met SketchUp wil starten zal er zeker iets aan hebben. Wie wil weten hoe je zelf materialen aanmaakt, hoe je terreinen modelleert of hoe je met lagen werkt zal die informatie daarentegen elders moeten zoeken.

Grafische Google-extra's - hoofdstuk

Verder heb ik enkele bedenkingen bij de illustraties in dit boek. Naar mijn mening werd er té spaarzaam omgesprongen met afbeelding. Wanneer de auteur het heeft over “kies het Push-Pull gereedschap” of “kies het Orbit gereedschap”, zou ik graag weten hoe ik dat moet doen: op welk icoon moet ik klikken, …? Maar helaas: geen iconen in dit boek. Ook de layout is af en toe een beetje ongelukkig. Wanneer op pagina 77 wordt uitgelegd hoe ik een rechthoek moet tekenen en bewerken met Push-Pull, vind ik het niet erg logisch dat de illustraties die bij dit proces horen op pagina 78 staan, waardoor ik de pagina steeds moet omslaan.

Grafische Google-extra's - pagina

Conclusie: het eerste Nederlandstalige SketchUp boek is een feit. Helaas komt SketchUp beperkt aan bod, en kan het boek op verschillende punten verbeterd worden. Toch is dit een verdienstelijke poging, en als je absoluut een Nederlandstalig werk in huis wil hebben, zou ik het zeker aanraden. Als Engelstalige boeken geen probleem zijn, zou ik echter voor een uitgebreider werk gaan. Daarover meer in volgende artikels…